MALZEMEDE BIR TEVAZU ORNEGI OLARAK “CAM”

Varlığını ışıkla kurduğu güçlü bağdan alması, cama dair çok şey söyler aslında. Yarattığı hikâyede gizli başrolü ışık oyunların vermesi, her malzemenin gösterebileceği bir tevazu değil.

Gece mi gündüz mü? İç mı dış mı?  Bakan mı bakılan mı?

Varlıkla yokluk arasındaki görünmez olanı görünür kılan camın hikayesi, etkene bağlı sürekli değişiklik gösterir. Dolayısıyla söz konusu cam olunca, fikri tek bir kavrama indirmek güç.

Camın mimari tasarımlara kattığı kavramsal boyut dışarıdan gözükenden daha katmanlı: Söz konusu etkenlere bağlı olarak çeşitli rollere bürünebiliyor. Doğal ve geri dönüştürülebilir olmasının altını ayrıca çizmeli. Şeffaf kimliği sayesinde iç ve dış arasında mekansal sürekliliğin oluşmasında ihtiyaç duyulan rolü kendiliğinden üstleniyor.  Belirsiz geçişken sınırları yaratmak için kullanmaya çok yatkın. Düzlemsel niteliklerinin ötesine geçip strüktürel özelliklerinden de yararlanabiliyor ve taşıyıcı kayıtlarının da camdan olduğu cam cepheler tasarlayabiliyorsun mesela.

 

Aynı zamanda, doğa, ışık ve mekân üçlemindeki bir dengenin gizli mimarı. Cam sayesinde doğal ışık mekânı şekillendirir, dönüştürür ve doğaya yaklaştırır. Mekânsa bu güç sayesinde içindeki insanı şekillendirir, dönüştürür, geliştirir. Bazen alt yazılı bir şekilde bazen de orijinal dilinde insanı psikolojik bağlamda iyi hissettiren geliştirici bir rol üstlenir. Aslen bir kum tanesinin yüksek sıcaklık karşısında moleküler bağ özelliklerini değiştirerek akışkan şeffaf bir malzemeye dönüşebilmesi insanlık için önemli bir kilit taşı.

Doğadan elde edilen öğretileri, gelişen teknolojiyi kullanarak daha iyi okumalı ve işlemeli. Bu pratiği kazandıkça, camın mimari tasarımlarda az madde tüketimiyle ince, dokunmaya duyarlı, esnek, bükülebilen, üç boyutlu yazıcılarla basılabilen, ses ve ışık kaynağı olabilme (OLED aydınlatma) özellikleri gelişmiş, sıcaklık verilerini renk değişimi olarak yansıtabilen, hybrid malzeme kompositlerine de olanak veren çeşitlerin üretimi artacak.

Her şeyin durmayan hareket ve birbirleriyle titreşim halinde olduğunu hatırlatması adına “iyi ki” var ve insana rağmen var olmaya devam edecek.

Melike Altınışık , 2019